H μεταμορφωτική δύναμη του γνωστικού συμπεριφορικού Journaling

H μεταμορφωτική δύναμη του γνωστικού συμπεριφορικού Journaling

Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την ψυχική υγεία είναι διαθέσιμο σε όλους, απαιτεί ελάχιστο χρόνο και μπορεί να γίνει από οπουδήποτε; Αναφέρομαι στην πρακτική του Journaling, την καταγραφή δηλαδή των σκέψεων που εκτός από τεράστιο trend τον τελευταίο καιρό, προσφέρει και μια σειρά από οφέλη. Από τη διαχείριση του άγχους και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες μέχρι την εξερεύνηση του εαυτού, των σκέψεων σου και τελικά την αυτογνωσία.  Αυτή η πρακτική είναι ένας πραγματικός θησαυρός πλεονεκτημάτων κυριολεκτικά στα χέρια σου.

Η μοναδική δύναμη του CBT Journaling

Στον κόσμο του journaling υπάρχουν πολλές κατηγορίες. Υπάρχει η καταγραφή της καθημερινότητας (αυτό που συνήθως αποκαλούμε ημερολόγιο), η ελεύθερη χωρις συνειρμό γραφή, εκείνη της ενδοσκόπησης, η πρακτική της γραπτής ευγνωμοσύνης, και πολλές ακόμα υποκατηγορίες που όμως όλες έχουν κάτι να σου προσφέρουν. Υπάρχει παρόλα αυτά μια προσέγγιση που κατέχει ξεχωριστή θέση. Βρίσκεται στο ψηλότερο σκαλί και κοιτάει τις άλλες μπλαζε με την αυτοπεποιθηση που της χαρίζουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα της. Πρόκειται την καταγραφή - το ημερολόγιο που βασίζεται στις αρχές της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας ή αλλιώς CBT Journal.

Αυτή η πρακτική είναι κάτι  περισσότερο από μια διέξοδος για τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου. Είναι μια δομημένη προσέγγιση σχεδιασμένη να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις, να αναλύσεις και τελικά να ξαναχτίσεις τα μοτίβα σκέψης σου. Σε αντίθεση με την αυθόρμητη ροή της ελεύθερης γραφής,  το CBT journal στοχεύει στρατηγικά τις γνωστικές σου διαδικασίες – οδηγώντας σε σταδιακά και μέσω συγκεκριμένων ερωτήσεων να στρέψεις το βλέμμα προς τα μέσα και να δεις αντικειμενικά τις σκέψεις και τις αντιδράσεις σου. Αυτή η μεθοδική προσέγγιση είναι ακριβώς αυτό καθιστά ένα απίστευτα αποτελεσματικό εργαλείο για την αυτογνωσία και την ψυχική υγεία.

Με την υποστήριξη της επιστήμης

Επειδή παρόλα αυτά ζούμε στην εποχή που ο καθένας μπορεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας πρακτικής, χωρίς χωρίς ουσιαστικά στοιχεία θέλω να σου πω ότι αυτή δεν είναι μια τέτοια περίπτωση καθώς οι έρευνες πάνω στην επίδραση του CBT Journaling είναι πολυάριθμες. Μια από αυτές είναι και η πιο πρόσφατη  μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Joshua M Smyth στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και έδειξε ότι διατήρηση ημερολογίου με βάση την δομημένη προσέγγιση της Γνωστικής Συμπεριφορικής θεραπείας, μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική πρακτική για τον μετριασμό της ψυχικής δυσφορίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους και του στρες. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αναπτύξεις πιο θετικές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως τεχνικές επίλυσης προβλημάτων και χαλάρωσης. Το καλύτερο; Τα αποτελέσματα του είναι μακροπρόθεσμα.

Πώς να ξεκινήσεις 

Σου κίνησε το ενδιαφέρον; Ας ξεκινήσουμε μαζί αυτό το ταξίδι. Ξεκίνα να καταγράφεις τις σκέψεις σου χρησιμοποιώντας ερωτήσεις όπως "Τι με άγχωσε σήμερα και γιατί;" “ Τι σκέφτηκα την στιγμή που αισθάνθηκα τα συναισθήματα μου να αλλάζουν” ή "Ποια είναι μια πεποίθηση που έχω και δεν είναι μου είναι ωφέλιμη;" “μπορώ να την επαναπροσδιορίσω". Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις μια σειρά από ερωτήσεις βασισμένες σε αυτή την προσέγγιση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τις αντιγράψεις και να ξεκινάς να τις απαντάς. Αν πάλι όλο αυτό σου φαίνεται πολύ, θα σου πω ότι σε νιώθω. Για αυτό και δημιούργησα το Digital Self Therapy Journal που σχεδιάστηκε για να σε καθοδηγήσει απαλά σε αυτήν τη διαδικασία αυτοανακάλυψης και αυτο θεραπείας. Δεν πρόκειται απλά για ένα ημερολόγιο αλλά για τον καλύτερο σου σύμμαχο στο ταξίδι σου προς τον πιο συνειδητό, πιο ισορροπημένο και συνολικά πιο υγιή εαυτό σου.

Ανακαλύπτοντας ένα νέο μονοπάτι προς την ψυχική ευεξία 

Όπως θα ανακαλύψεις αν το δοκιμάσεις στην πράξη, αυτή η πρακτική journaling είναι κάτι παραπάνω από ενδοσκόπηση.Είναι ένα διαφωτιστικό ταξίδι προς την ψυχική υγεία, την αυτογνωσία και την προσωπική σου ανάπτυξη. Ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο αυτοφροντίδας που θα σε αφήνει κάθε φορά να με μια αίσθηση ενδυνάμωσης και ανακούφισης.Εντελώς απλό και όμως εξαιρετικά ουσιώδες. Όπως ίσως τα καλύτερα πράγματα στη ζωή.

Επιστροφή στο ιστολόγιο