Η τέχνη της αυτορρύθμισης των συναισθημάτων

Η τέχνη της αυτορρύθμισης των συναισθημάτων

Νιώθεις ποτέ τα συναισθήματα σου σε κατακλύζουν; Έχεις αναρωτηθεί, γιατί συχνά αισθάνεσαι δυσκολία στο να διαχειριστείς κάτι τόσο δικό σου και φυσικό; Το να βρεις εσωτερική ηρεμία μπορεί να μοιάζει σαν ένα μακρινό όνειρο, αλλά είμαι εδώ για να σου πω ότι μέσα σου υπάρχει μια ισχυρή, συχνά ανεκμετάλλευτη ικανότητα. Είναι η τέχνη της αυτορρύθμισης των συναισθημάτων, μια δεξιότητα που μοιραζόμαστε με τη φύση και που κάποτε ασκούσαμε φυσικά ως παιδιά . 

Ένα μάθημα από τη φύση και την παιδική ηλικία   

Ένα συναρπαστικό βίντεο στο YouTube, "Polar Bear Trauma", δείχνει πώς μια πολική αρκούδα, αφού βιώνει άγχος, ασκεί ένα σωματικό κούνημα, σχεδόν σπασμωδικό, που ακολουθείτε από βαθιές ανάσες προκειμένου να επαναφέρει το νευρικό της σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας. Ομοίως, τα παιδιά κατανοούν εγγενώς την τέχνη της αυτορρύθμισης. Παρακολούθησε πως ένα παιδί μετά από ένα κλάμα ή ένα θυμικό επεισόδιο. επιστρέφει φυσικά σε μια κατάσταση παιχνιδιάρικης περιέργειας, έχοντας εκφράσει και απελευθερώσει τα συναισθήματά του. Δυστυχώς, καθώς μεγαλώνουμε οι κοινωνικοί κανόνες μας διδάσκουν να καταπιέζουμε αυτές τις φυσικές αντιδράσεις. Και ενώ θα έπρεπε απλά να μαθαίνουμε πιο υγιής τρόπους να διοχετεύουμε και να εκτονώνουμε τα συναισθήματα μας, οδηγούμαστε μας ως ενήλικες να αγωνιζόμαστε να τα επεξεργαστούμε και να τα συσσωρεύουμε.  

Αυτορρύθμιση: Η έμφυτη δύναμή σου  

Η αυτορρύθμιση των συναισθημάτων είναι ουσιαστικά ο τρόπος να επαναφέρεις το νευρικό σου σύστημα σε ισορροπία – σε ομοιόσταση –. Όταν για κάποιο λόγο το νευρικό σύστημα ενεργοποιείται, το σώμα βιώνει ένα κύμα αδρεναλίνης και κορτιζόλης, που απαιτεί απελευθέρωση. Η αυτορρύθμιση είναι ένας τρόπος επεξεργασίας και απελευθέρωσης των συναισθημάτων. Και είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί τα ανέκφραστα συναισθήματα δεν εξαφανίζονται, μεταμορφώνονται, σε ψυχοσωματικά προβλήματα, σε χρόνιο άγχος και στρες, σε κατάθλιψη. Τα συναισθήματα σου θα βρούν τρόπο να εκφραστούν. Αν δεν το κάνεις εσύ συνειδητά, θα το κάνει το σώμα σου.   

Αγκαλιάζοντας τα συναισθήματα: Η πορεία προς την προσωπική ανάπτυξη

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τα συναισθήματα δεν είναι εχθροί σου. Είναι ενδείξεις, οδηγοί και μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Το κλειδί βρίσκεται στο να μην τα αφήνεις να παραμένουν στάσιμα και εγκλωβισμένα αλλά να τα εκφράζεις. Η συναισθηματική έκφραση, και όχι η καταστολή, είναι απαραίτητη. Και εδώ θα μοιραστώ μαζί σου κάτι που έμαθα πρόσφατα. Ως τώρα άκουγα το “να εκφράζεις τα συναισθήματα σου” και πίστευα ότι το έκανα. Μιλούσα για αυτά, τα ανέλυα, τα μοιραζόμουν. Μέχρι που κατάλαβα ότι τα συναισθήματα δεν εκφράζονται ολοκληρωτικά λεκτικά και νοητικά. Τα συναισθήματα είναι ενέργεια, μαζεύονται στο σώμα και αν δεν απελευθερωθούν από εκεί το να μιλάς για αυτά δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Για αυτό και οι τεχνικές που σου προτείνω παρακάτω είναι αρκετά ‘σωματικές”.  

Η θεραπευτική δύναμη της μουσικής 

Η μουσική ένα ισχυρό εργαλείο για την αλλαγή της συναισθηματικής μας κατάστασης. Και υπάρχουν πολλά κομμάτια που έχουν την ικανότητα να ηρεμούν την ψυχή αλλα εγώ εδώ θα σου μιλήσω για μια άλλη πρακτική. Βρίσκεις ένα μέρος που είτε έχει καλή ηχομόνωση, είτε είσαι μακριά..εγώ φερειπείν το κάνω αυτό στο αυτοκίνητο ( σε μεγάλους ανοιχτούς δρόμους όχι στα στενά της Κυψέλης, ή άλλης πυκνοκατοικημένης περιοχής, δεν μου φταίνε σε κάτι οι κάτοικοι). Βάζεις το κομμάτι που θέλεις και κάτι σου κάνει και το τραγουδάς σαν να μην υπάρχει αύριο. Ξέχνα την τονικότητα, ξέχνα και τους στίχους αν δεν τους ξέρεις ολους, η ουσία είναι να το βγάλεις από μέσα σου. Δυνατά, σαν κραυγή μαζί με όλη την ένταση και το συναίσθημα που κουβαλάς.  

Η κίνηση ως φάρμακο

Η σωματική κίνηση, είτε πρόκειται για γιόγκα, τρέξιμο, χορό ή οτιδήποτε έχει κίνηση, βοηθά στην απελευθέρωση του συσσωρευμένου στρες και της κορτιζόλης, επιτρέποντας στο σώμα και το μυαλό σου να χαλαρώσουν. Προσωπικά πιο βοηθητικό από όλα έχω βρει τον ελεύθερο χορό. Αυτό δηλαδή που βάζεις ένα κομμάτι και αφήνεις το σώμα σου απλά να εκφραστεί χωρίς να σε νοιάζει αν είσαι στον ρυθμό, πως φαίνεσαι ή τι ακριβώς κάνεις. Είναι ένα ελεύθερο ξέσπασμα του σώματος που λειτουργεί λυτρωτικά και πολύ απελευθερωτικά. Πληροφοριακά συνήθως επιλέγω αφρικάνικους ρυθμούς με πολλά τύμπανα που με κάνουν να νιώθω μια γείωση, και αν έχω τα νεύρα μου, το Kiss off απο Violent Femmes. Δουλεύει πάντα. Αλλά ξέρεις κάτι, μπορείς να το κάνεις με οτιδήποτε κάνει κλικ σε εσένα. Μη σε κρίνεις.   

Δοκίμασε το Tapping

Το EFT tapping (χτυπήματα) είναι μια τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης κατά την οποία χτυπάμε με τα δάχτυλα μας σε συγκεκριμένα σημεία.  Εναλλακτικά και πολύ εύκολα κάνεις τις παλάμες σου μπουνίτσες και ξεκινάς να χτυπάς μαλακά ή με μεγαλύτερη ένταση το σώμα από κάτω προς τα πάνω. Ακούγεται κάπως ιδιαίτερο όμως πραγματικά είναι μια εξαιρετική πρακτική για να τονώσεις την κυκλοφορία του αίματος και να ‘κινήσεις” την ενέργεια, βοηθώντας το σώμα σου να επανέλθει σε  μια κατάσταση ηρεμίας.  

Εφάρμοσε την τεχνική αναπνοής 2:1 

Αυτή η απλή τεχνική αναπνοής, περιλαμβάνει δύο γρήγορες αναπνοές και μια μεγαλύτερη εκπνοή, και μπορεί να μειώσει γρήγορα τα επίπεδα του στρες, προσφέροντας άμεση ανακούφιση.  

Διαλογισμός

Η ενσωμάτωση του διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αυτορρύθμιση των συναισθημάτων και του νευρικού σου συστήματος. Υπάρχει όμως λόγος που τον άφησα τελευταίο. Γιατί όπως και η ομιλία έχει να κάνει αρκετά με το μυαλό και όπως σου είπα και παραπάνω, είναι καλό να ξεκινήσεις από το σώμα. Βγάλτο πρώτα από το σώμα σου και μετά ακολούθησε μια καθοδηγούμενη συνεδρία διαλογισμού. Θα δεις πόσο πιο εύκολο θα είναι και πόσο πιο ήρεμη/ος θα αισθάνεσαι μετά.  

Το ταξίδι σου στη συναισθηματική κυριαρχία   

Η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών που στην ουσία “ηρεμούν” τον εαυτό σου δεν αφορά μόνο τη διαχείριση της εκάστοτε δύσκολης στιγμής. Πρόκειται για την καλλιέργεια μιας δια βίου δεξιότητας που θα ενισχύσει τη συνολική σου ευημερία. Καθώς εξασκείσαι σε αυτές τις μεθόδους, θα σε δεις να γίνεσαι πιο ανθεκτική/ος, λιγότερο αντιδραστική/ος, και πιο συντονισμένη/ος με την εσωτερική σου κατάσταση καθώς θα χτίζεις μια βαθύτερη σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Προσωπικά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι έστω με μια πρακτική και να σημειώσεις  τις αλλαγές που παρατηρείς. Να θυμάσαι ότι η πορεία προς την αυτογνωσία και την εσωτερική ισορροπία είναι συνεχής, διαρκώς εξελισσόμενη και καθόλου ευθεία. Κάθε βήμα όμως που κάνεις είναι ένα άλμα προς μια πιο υγιή και ήρεμη εκδοχή του εαυτού σου.   

 

 

Πρώτη δημοσίευση: MagicMe

Επιστροφή στο ιστολόγιο