Αυθεντικότητα: Η δύναμη του να είσαι ο αληθινός εαυτός σου

Αυθεντικότητα: Η δύναμη του να είσαι ο αληθινός εαυτός σου

Εσύ ποιανού την έγκριση ή την αποδοχή κυνηγάς σήμερα; Οι σημερινές έστω επιλογές σου αντικατοπτρίζουν τα δικά σου κριτήρια, τις δικές σου αρχές; Πριν συνεχίσεις, πάρε μια στιγμή για να σκεφτείς και να απαντήσεις στις ερωτήσεις και κάνε έστω μια νοητή σημείωση. Είναι σημαντικό, γιατί αυτό για το οποίο θέλω να σου μιλήσω σήμερα είναι η αυθεντικότητα και αυτή χωρίς ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σου δεν μπορεί να υπάρξει. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, εδώ τουλάχιστον, σωστά.  

Όχι άλλη μια τάση

Σε πέταξα ίσως στα βαθιά αλλά κάπως αισθάνομαι ότι δεν γίνεται αλλιώς. Βλέπεις τον τελευταίο καιρό η λέξη αυθεντικότητα αρχίζει να γίνεται και αυτή μια καραμέλα. Όλοι μιλούν για αυτή, την αναζητούν και την επαναλαμβάνουν. Και όσο η λέξη αποκτά δημοφιλία, και ένα σχετικό sexiness τόσο αισθάνομαι πως χάνεται η έννοια και η ουσία της μέσα σε μια ακόμα φούσκα του κόσμου του marketing. Στο μεταξύ, στον γεμάτο φίλτρα πραγματικό κόσμο με τις άπειρες επιρροές, το είσαι αυθεντική σίγουρα δεν χωράει σε κανένα κουτάκι. Είναι πιο δύσκολο από ότι ακούγεται. Απείρως πιο ενδιαφέρον και απόλυτα απελευθερωτικό. 

Τι είναι αυθεντικότητα 

Αν υπάρχει μια ερμηνεία για το σημαίνει αυθεντικότητα που μιλάει πιο κοντά στην καρδιά μου και κάπως τα συνοψίζει όλα, είναι αυτή της Brené Brown που λέει πως ‘αυθεντικότητα είναι η καθημερινή πρακτική του να αφήνουμε την εικόνα αυτού που πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε και να αγκαλιάζουμε αυτό που πραγματικά είμαστε.’ Ακούγεται ίσως απλό, όμως θέλω να σκεφτείς πόσο συχνά προσαρμόζεις την συμπεριφορά σου προκειμένου να ταιριάξεις με το περιβάλλον σου. Πόσες μάσκες έχεις φορέσει για να νιώσεις αποδεκτή; Πόσες φορές δεν έχεις εκφράσει τα αληθινά σου πιστεύω απο τον φόβο της απόρριψης;  Και κυρίως, πως αισθάνεσαι μετά; Πάω στοίχημα όχι πολύ καλά. Όταν προδίδεις τον εαυτό σου για να ταιριάξεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλήξεις νιώθεις απομονωμένη, μόνη και μακροπρόθεσμα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι το κόστος του να μην είσαι αληθινή με τον εαυτό σου. Και είναι η στιγμή να στρέψεις το βλέμμα προς τα μέσα και να αναρωτηθείς, «Τι σημαίνει για μένα να είμαι αυθεντική;» Για σένα, όχι για τους γονείς σου, την κοινωνία, τους φίλους, τους συνεργάτες κοκ.  

Μια πολύ προσωπική υπόθεση 

Η αλήθεια είναι ότι η αυθεντικότητα είναι πολύπλευρη, πολυδιάστατη αλλάζει ανάλογα με τις φάσεις της ζωής και δεν υπάρχει μια συνταγή που να λειτουργεί για όλους. Έχει να κάνει με το να είσαι πιστή στις δικές σου αξίες και να λειτουργείς με βάση όσα έχουν σημασία για εσένα και όχι με το πως θέλεις ή νομίζεις ότι πρέπει να σε βλέπουν οι άλλοι. Φυσικά αυτό προϋποθέτει να συνειδητοποιήσεις ποιες είναι οι βασικές σου αξίες και να είσαι πολύ ειλικρινής με τον εαυτό σου. Εκτιμάς περισσότερο τον σεβασμό, την ειλικρίνεια, και την  ανεκτικότητα; Ή ίσως την δημιουργικότητα, την συμπόνια, την γενναιοδωρία; Αν θέλεις να είσαι αληθινή με τον εαυτό σου πρέπει να σκεφτείς τι σου φέρνει χαρά, στο παρόν, και τι σου δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα και ίσως σε απομακρύνει από το να κάνεις επιλογές που να συμβαδίζουν με τα αληθινά σου θέλω. Το να είσαι αυθεντική σημαίνει να ζεις ευθυγραμμισμένη με την ψυχή σου. Να παίρνεις αποφάσεις από εκείνο το σημείο. 

Βρίσκοντας τον αυθεντικό σου εαυτό σου 

Ο δρόμος για μια ζωή με περισσότερη αυθεντικότητα ξεκινάει με το να γνωρίσεις ποιά είσαι. Και σου έχω νέα. Αυτό δεν θα το κάνεις μια φορά. Αυτό τον αυτό-έλεγχο είναι καλό να  τον κάνεις συχνά, γιατί οι άνθρωποι αλλάζουμε και είναι κρίμα να χάνεις τον χρόνο σου κυνηγώντας όνειρα άλλων ή δικά σου που κάποτε ήθελες μα δεν σε εκφράζουν πια. Είναι σαν να προσπαθείς να μπεις σε ρούχα και νούμερα που πλέον δεν χωράς. Οι παρακάτω πρακτικές θα σε βοηθήσουν σε κάθε φάση να σε “ανακαλύπτεις” ώστε να χαράζεις τους δικούς σου δρόμους. 

Κάνε προσωπική απογραφή (όσο συχνά χρειάζεται) 

Κάνε ένα βήμα πίσω και ρίξε μια καλή, κριτική ματιά στη ζωή σου. Απάντα ειλικρινά σε κάποιες άμεσες ερωτήσεις: 

 • Σου αρέσει η δουλειά σου;   
 • Τι στη ζωή σου δίνει ενέργεια;  
 • Τι αισθάνεσαι ότι σε εξαντλεί;  
 • Έχεις αρκετό χρόνο;   
 • Πόσο συχνά κάνεις κάτι που πραγματικά δεν θέλεις;   
 • Ποιος τύπος ανθρώπων, δραστηριοτήτων ή καταστάσεων σε κάνει να νιώθεις πιο ζωντανή σε αυτή τη φάση της ζωής σου;  
 • Υπάρχουν άνθρωποι, κομμάτια της ζωής σου ή δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις δυστυχισμένη θυμωμένη ή ακόμα και τοξική; 
 • Ποιες είναι οι προτεραιότητες σου αυτή την περίοδο; 

Τώρα πήγαινε ένα βήμα παρακάτω και σημείωσε τι συμβαίνει στις περιπτώσεις μέσα στις οποίες δεν αισθάνεσαι καλά.  

 • Με ποιους ανθρώπους είσαι; 
 • Ποια συναισθήματα προκύπτουν; 
 • Τι σου κοστίζουν αυτές οι εμπειρίες συναισθηματικά ή σωματικά; 

Τέλος τι συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου αισθάνεσαι ο πραγματικός εαυτός σου. 

 • Με ποιους είσαι; 
 • Τι κάνεις; 
 • Τι αισθήματα ή αποτελέσματα έχουν αυτές οι εμπειρίες; 

Και μόνο απαντώντας στα παραπάνω θα αποκτήσεις μια καλή πρώτη εικόνα του τι λειτουργεί για σένα αυτή τη στιγμή και τι πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται όμως να αφιερώσεις λίγο χρόνο και να είσαι έτοιμη να παραδεχτείς μερικές άβολες αλήθειες. Μόνο έτσι θα ακούσεις τα δικά σου συναισθήματα και θέλω, (που συχνά είναι θαμμένα κάτω από πολλές άλλες φωνές) και  θα μπορέσεις να καταλάβεις τι σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη. Ίσως είσαι σε ένα γάμο που δεν έχει καμία συντροφικότητα γιατί σε έχουν πείσει ότι έτσι κάνουν οι άνθρωποι με παιδιά, μένεις σε μια σχέση που δεν σε καλύπτει γιατί είναι ‘καλό παιδί’, κυνηγάς λεφτά και καριέρα ενώ κατά βάθος εσύ θέλεις μια πολύ πιο ήρεμη και αργή ζωή και θα ήσουν καλά με πολύ λιγότερα. Είναι η δουλειά σου, κάτι προσωπικό, η σχέση σου ή μήπως είναι ο εσωτερικός μόνιμος κριτής σου; Είναι απόλυτα οκ. να ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι πολύ χαρούμενη σε έναν συγκεκριμένο τομέα της ζωής σου. Καμιά φορά και σε πολλούς. Κάποιες και σε όλους. Συμβαίνει σε όλους μας ή έστω στους περισσότερους. Απλά δεν μιλάμε για αυτά όσο θα έπρεπε. Αυτό που δεν είναι οκ. ωστόσο (για σένα) είναι να μην κάνεις καμία αλλαγή όταν μπορείς. Και μπορείς. Και σου αξίζει. Το να ζείς μια αυθεντική ζωή είναι μόνο λίγες αποφάσεις μακριά. 

Εστίασε προς τα μέσα  

Η ικανότητα να είσαι σε επαφή με τον εαυτό σου, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω σου, είναι απαραίτητη για την αυθεντικότητα. Όταν αναρωτιέσαι ή εστιάζεις στο πώς φαίνεσαι, αν κάποιος τρίτος σε εγκρίνει ή τι πιστεύει το περιβάλλον σου ή ο κάθε άσχετος στο internet ότι είναι καλό να κάνεις, βάζεις την δική σου φωνή σε δεύτερο ρόλο. Εξασκήσου στο να κάνεις μια παύση για να πάρεις μερικές ανάσες και να έρθεις σε επαφή με εσένα. Σκέψου τις αξίες σου, σκέψου τις ανάγκες σου. Εστίασε προς τα μέσα. Μην σε κατακρίνεις. Ότι και αν νιώθεις δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα για κανέναν άλλον. Κάνε αυτή την πρακτική όσο πιο συχνά μπορείς, ακόμα και για μικρές αποφάσεις. Κάν’τη συνειδητά μέχρι να γίνει συνήθεια και η νέα σου αυτόματη σκέψη. Θα ενισχύσει την επίγνωσή σου και θα σε βοηθήσει να παρατηρείς πότε δεν είσαι αυθεντική. Και στην αρχή θα σοκαριστείς ίσως από το πόσο συχνά συμβαίνει αυτό.  

Δώσε προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες 

Η ευχαρίστηση των γύρω σου—το να δίνεις προτεραιότητα στην ευτυχία των άλλων αντί για τη δική σου—είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να ζεις μη αυθεντικά και ένας σίγουρος δρόμος για τη δυστυχία (αργά ή γρήγορα). Το να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο δεν είναι εγωιστικό (παρά το ότι ακούγεται τόσο συχνά), ούτε σημαίνει να έχεις εγωιστικές συμπεριφορές. Σημαίνει να επιδιώκεις τους δικούς σου στόχους και τα δικά σου ενδιαφέροντα αντί να επιδιώκεις τους στόχους και τα ενδιαφέροντα που θέλουν να επιδιώξεις τα μέλη της οικογένειας,  τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή ο κοινωνικός σου κύκλος. 

Πες την αλήθεια σου και θέσε τα όρια σου 

Κράτα το μυαλό σου ανοιχτό στις απόψεις των άλλων ανθρώπων όμως εξασκήσου στο να εκφράζεις και τη δική σου οπτική -άποψη. Αυτή που αντικατοπτρίζει τις αξίες σου. Με βάση αυτές και τα θέλω σου μάθε να λες και όχι. Σε ότι δεν σου κάνει, δεν είναι για σένα, δεν συμβαδίζει με τις αρχές, τα θέλω σου ή το όραμα που έχεις για τον εαυτό σου. Και μην φοβάσαι να είσαι ευάλωτη. Η ευαλωτότητα είναι μια δύναμη—προσελκύει γνήσια άτομα στη ζωή μας και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να ζήσουμε την αλήθεια μας. Μόνο σκληρή δεν χρειάζεται να είσαι. Η ειλικρίνεια χωρίς τακτ είναι απλά κακία. 

Ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση σου 

Όσο καλύτερα τα έχεις με τον εαυτό σου, όσο πιο ασφαλής και ευθυγραμισμένη με τις ανάγκες και τα θέλω σου είσαι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναζητήσεις εξωτερική επιβεβαίωση. Καλλιέργησε την αυτοσυμπόνοια. Μίλα στον εαυτό σου με καλοσύνη και όταν δυσκολεύεσαι βάλε τον εαυτό σου στη θέση ενός αγαπημένου σου προσώπου. Ακόμα και αν τα είχε κάνει όλα λάθος πως θα του μίλαγες; Έτσι να σου μιλάς. Κάνε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε κάνουν να νιώθεις ικανή και κυρίως…ζήτα βοήθεια αν δυσκολεύεσαι. Αν όλα αυτά δεν σου βγαίνουν φυσικά, αν κανείς δεν σου τα έμαθε, μπορείς να τα μάθεις τώρα, σε όποια φάση και αν είσαι.  

Μάθε να αφήνεις πίσω 

Κάθε τόσο, κάνε μια απογραφή των πραγμάτων στη ζωή σου που δεν σου κάνουν πια –μπορεί να είναι ένας τρόπος σκέψης που κάποτε σε βοήθησε μα όχι πια, συνήθειες χρόνων,  ασχολίες με  τις οποίες κάποτε διασκέδαζες μα τώρα σε κουράζουν, σχέσεις που χωρίς να έχει γίνει κάτι έχουν κάνει τον κύκλο τους, συναισθήματα που σε κρατάνε εγκλωβισμένη σε φυλακές πόνου ή θυμού…άστα να φύγουν. Το να αφήνεις πίσω ότι δεν σε εξελίσσει θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς και να προχωρήσεις στο ταξίδι της προσωπικής σου εξέλιξης.

Κάνε καθημερινά βήματα προς την αυθεντικότητα 

Η αυθεντικότητα μπορεί να μοιάζει σαν μια μεγάλη, αφηρημένη έννοια και όλες οι παραπάνω συμβουλές τεράστιες γενικεύσεις όμως αν το δεις πραγματικά, όλα εξαρτώνται και καταλήγουν στις καθημερινές σου ενέργειες. Γιατί είναι όλες εκείνες οι φαινομενικά μικρές στιγμές, τα λόγια που λες, οι μικρές αποφάσεις σου, τα όχι και τα ναι, που αθροίζονται σε αυτό που είσαι.  

Αντί επιλόγου 

Το να ζεις αυθεντικά είναι μια επιλογή που θέλει θάρρος και που συχνά απαιτεί να κολυμπήσεις ενάντια στο κοινωνικό ρεύμα. Είναι να χορεύεις στον δικό σου ρυθμό ακόμα κι όταν ο κόσμος γύρω σου παίζει μια διαφορετική μελωδία. Σημαίνει ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να πεις όχι εκεί που όλοι σου λένε να πεις ναι προκειμένου να συμβαδίσεις με το δικό σου θέλω και όχι να κάνεις τους γύρω σου χαρούμενους.  Δεν είναι εύκολο αλλά είναι ανεκτίμητο. Γιατί όταν οι πράξεις, οι επιλογές και οι σχέσεις σου συνάδουν με τα θέλω και τις αξίες σου όχι μόνο τιμάς την ατομικότητα σου αλλά και σε  ενδυναμώνεις ώστε να είσαι σε θέση συνεισφέρεις στον κόσμο με τον μοναδικό τρόπο που μόνο εσύ μπορείς. Δεν θα συμβεί σε μια μέρα, ακόμα και αν σήμερα κάτσεις και απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις. Είναι μια δια βίου διαδικασία. Θα έχεις όμως κάνει ένα μεγάλο πρώτο βήμα για κάτι που αξίζει πραγματικά. Να είσαι υπομονετική και να δείξεις καλοσύνη στον εαυτό σου εάν δεν ξέρεις τι θέλεις αμέσως. Εγώ νοητά σε χειροκροτώ για αυτό το πρώτο βήμα.

Επιστροφή στο ιστολόγιο